TÜRKSOY, Türk Dünyası Roman ve Hikâye Sempozyumu’na katıldı

img

TÜRKSOY, Türk Dünyası Roman ve Hikâye Sempozyumu’na katıldı

 

Bu yıl 30. yılını kutlayan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Ege’nin incisi İzmir’de Ege Üniversitesi ev sahipliğinde Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümüne ithafen ve ulu Türk düşünürü İsmail Gaspıralı’nın anısına düzenlenen Türk Dünyası Modernleşmesi: Türk Dünyası Roman ve Hikâye Sempozyumu’na katıldı.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ek Binası’nda bulunan Nuri Bilgin ve Ahmet Aslan konferans salonlarında hem Türkiye hem de Türk Dünyasından gelen önemli bilimcilerin katılımıyla 1-4 Kasım 2023 tarihlerinde düzenlenen akademik etkinliğin açılışında Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yılmaz Özkaya,  EÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ayönü, EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan ve Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) Sibirya Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Timur B. Davletov katılımcı ve konukları selamladılar.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nı temsilen katılan TÜRKSOY Sibirya Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Timur B. Davletov açılışta TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev adına selamlama konuşmasını okudu.

Onur Kurulu’nda TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ile TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf’un, Düzenleme Kurulu’nda TÜRKSOY Genel Sekreter Başdanışmanı Kemal Ün’ün ve Bilim Kurulu’nda Dr. Öğretim Üyesi Timur B. Davletov’un yer aldığı Türk Dünyası Modernleşmesi: Türk Dünyası Roman ve Hikâye Sempozyumu’nda yurtiçi ve yurtdışından yüzden fazla bilimci akademik bildirilerini sundu.

Açılış oturumu dahil olmak üzere toplam otuz oturum halinde düzenlenen bilimsel sempozyum sırasında her bir oturuma ünlü Türk şahsiyetinin adı verildi. Türk Dünyası Modernleşmesi: Türk Dünyası Roman ve Hikâye Sempozyumu kapsamında: İsmail Gaspıralı, Ayaz İshaki, Musa Akyiğitzade, Rızaeddin Fahrettin, Cengiz Dağcı, Cengiz Aytmatov, Muhtar Avezov, Abdulla Kadiri, Celil Memmedguluzade, Mirjakıp Devletov, Neriman Nerimanof, Kemal Abdulla, Berdi Kerbabayev, Abdurrauf Fıtrat, Muhammed Zahir, Sadri Maksudi, Abdülhamit Süleyman Çolpan, Mağcan Cumabay, Elçin Efendiyev, Abiş Kekilayev, Zunun Kadiri, Ziya Samediy, Sultan Mecit Ganizade, Abdurrahim Hakverdili, Mirza Fethali Ahundzade, Aman Kekilov, Osman Akçokraklı, Hasan Sabri Ayvazof ve Eşref Şemizade oturumları gerçekleşti.

Düzenleyici ve katılımcılar bütün desteklerinden ötürü TÜRKSOY’a teşekkür ederken Türk Dünyası Modernleşmesi adlı sempozyumlar dizisinin her yıl düzenlenmesi ile ilgili umut ve dileklerini dile getirdiler. 

 

KAYNAK: Sivil İnisiyatif