TÜRKSOY Daimî Konseyi

img

TÜRKSOY Daimî Konseyi 40. Dönem Toplantısı Şuşa’da gerçekleşti

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı Üyesi Ülkeler, Kültür Bakanları Daimî Konseyi 40. Dönem Toplantısı, 2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti Şuşa’da gerçekleşti.

Azerbaycan’ın kadim şehri, medeniyet beşiği Şuşa’daki “Şuşa” otelinde düzenlenen toplantıya, TÜRKSOY Daimî Konseyi Dönem Başkanı Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanı Adil Kerimli, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Şuşa Özel Temsilcisi Aydın Kerimov, Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Enformasyon Bakanlığı Komitesi Başkanı Kumis Seitova, Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Bilgi, Spor ve Gençlik Politikaları Bakan Yardımcısı Kayrat İmanaliyev, Özbekistan Cumhuriyeti Kültür Bakan Birinci Yardımcısı Bakhodir Akhmedov, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, Türkmenistan Kültür Bakanlığı Dış İlişkiler Dairesi Başkan Bilbil Babayeva, KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Gagavuz Yeri (Moldova) Kültür ve Turizm Baş İdaresi Başkanı Marina Semionova, Türk Dünyası kardeş kuruluşlarından Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev, TÜRKPA Genel Sekreteri Mehmet Süreyya Er, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Şahin Mustafayev ve görevliler katıldı.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev “2023, Türk Dünyası için tarihi bir yıl olmuştur!”

Toplantıda yaptığı konuşmasına “Can Azerbaycan’ın, kahraman Azerbaycan halkının aziz topraklarında Sizlerle sıcak ilişkiler içinde buluşmaktan kıvanç duyduğumu belirtmek isterim.” diyerek başlayan Sultan Raev, Daimî Konsey toplantıları vesilesiyle her sene bir kere buluşarak ilerde gerçekleştirecekleri düşünce ve hedeflerini paylaştıklarını, bugünkü faaliyetlerini değerlendirip gelecekte yapılacak faaliyetlerine umutla baktıklarını vurguladı.

“Amacımız da geleceğimiz de aynı; Türk kültürünü korumak, geliştirmek ve gelecek nesillere yüzümüzün akıyla aktarmak ayrıca kültürel altın köprümüz aracılığıyla da halklarımızı ve ülkelerimizi birbirine yaklaştırıp, manevi birliğini pekiştirmektir!” diyen Raev, geçen dönem içerisinde Türk Dünyası’nda yaşanan acı kayıplara da değindi. Türkiye’de meydana gelen deprem ve yaşanan kayıpları da hatırlatan Sultan Raev, “Toplantımızın başında, bir yıllık işimiz ve bir senelik faaliyetimizle ilgili söz etmeden önce, yıl boyunca  hepimizi derinden üzerek yüzbinlerce ciğerparemizin hayatını alan -babadan evladını, evladından babasını, kızından anasını, anasından kızını ayırıp Türkiye’ye ağır günleri yaşatan depremde ansızın hayatlarını kaybeden değerli kardeşlerimizi ve aynı zamanda Karabağ savaşında can Azerbaycan’ın kutsal topraklarını, toprak bütünlüğü ve egemenliğini kahramanlarca koruyup savaşırken aramızdan ayrılan yiğit şehitlerimizi anmak için bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum!” diyerek aziz şehitlerimizi andı.

Sultan Raev “Türkiye’nin kuruluşunun 100., Türk dünyamızın manevi Altın Köprüsü olan TÜRKSOY’un kuruluşunun da 30. yıldönümünü “

“2023, Türk Dünyası için tarihi bir yıl olmuştur! Bu yıl; Türk Dünyası’nın lokomotif ülkesi Türkiye’nin kuruluşunun 100., Türk dünyamızın manevi Altın Köprüsü olan TÜRKSOY’un kuruluşunun da 30. yıldönümünü kutluyoruz. Bu iki tarihin bizim için önemli bir sembolik anlamı vardır! Biz ülkelerimizin birlik ve beraberliği için gurur duyuyoruz.

Türksoy’un Daimî Konseyi’nin 40. Toplantısı’nın yapılması, Türk Dünyası’nın tarihinin en önemli anına denk gelmiştir. Zira bu yıl; Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı ayrıca can Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünün tam olarak tesis edildiği Zafer yılı ve TÜRKSOY’un kuruluşunun 30. yılıdır. Daimî Konseyimizin 40. Toplantısı işte bu önemli yıldönümlerinin bulunduğu bir yılda gerçekleşecektir. 

Konuşmamın başında, Sayın koordinatörümüz, Azerbaycan Kültür Bakanı, dostumuz Adil Kerimli’ye, bizi sıcak ve kardeşçe duygularla karşıladığından ötürü en içten şükranlarımızı sunar, Daimî Konseyimizin en üst düzeyde gerçekleşmesini dileriz.”

Konuşmasında TÜRKSOY’un, Türk Dünyası’nın kalkınmasına büyük katkı sunduğunu kaydeden Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Enformasyon Bakanlığı Komitesi Başkanı Kumis Seitova, Teşkilatı, Türk dili konuşan halkların manevi değerleri ile tarihi ve kültürel mirasının uluslararası düzeyde korunması, araştırılması ve tanıtılmasıyla uğraşan önemli bir kuruluş olarak gördüklerini belirtti.

TÜRKSOY’un desteğiyle Türkiyat çalışmaları, kültürü ve diğer alanlarda etkileşim aktif olarak yürütüldüğünü ve bu bağlamda TÜRKSOY ile Bakanlıkları arasında 2024 yılı için eylem planının görüşüldüğünü belirten Seitova, tiyatro festivali, kitap tercümesi, sergiler, bilimsel konferans, Türk halklarının kültürüyle ilgili uluslararası bir forum, Türk Halkları Festivali gibi bir dizi öneri ve projenin hayata geçirilmesine ilişkin tekliflerin sunulduğunu aktardı. 

Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Bilgi, Spor ve Gençlik Politikaları Bakan Yardımcısı Kayrat İmanaliyev “ortak bilimsel konferans ve araştırmaların önemli olduğuna inandığını kaydetti”

Toplantıda konuşan Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Bilgi, Spor ve Gençlik Politikaları Bakan Yardımcısı Kayrat İmanaliyev, tarihî ve bilimsel delillerle aynı kökene sahip kardeş milletler olduğumuzu belirtmek gerektiğini vurgulayarak,  ortak bilimsel konferans ve araştırmaların önemli olduğuna inandığını kaydetti. İmanaliyev, “Son yıllarda çok sayıda uluslararası kuruluş ve ortakla ikili işbirliği belgelerinin imzalanması, uluslararası kuruluş olan TÜRKSOY'un faaliyetlerinin daha aktif hale gelmesi ve kuruluşun iş birliği coğrafyasının eskisinden daha fazla genişlemesi ve en önemlisi hedefe yönelik faaliyet politikası değiştirmesiyle Teşkilatta çok önemli sonuçlar elde edildi, bu gerçeği vurgulamak isterim.” diye konuştu.

Özbekistan Cumhuriyeti Kültür Bakan Birinci Yardımcısı Bakhodir Akhmedov “Ortak dil ve ortak değerler”

Ortak dil ve ortak değerler birliği temelinde oluşturulan TÜRKSOY bünyesinde kültürel ve insani alanlardaki iş birliklerinin hızla geliştiğini kaydeden Özbekistan Cumhuriyeti Kültür Bakan Birinci Yardımcısı Bakhodir Akhmedov, Türk dili konuşulan ülkelerin manevi değerlerinin ve tarihi-kültürel mirasının araştırılması, korunması ve yaygınlaştırılmasında TÜRKSOY'un özel bir yere sahip olduğunu vurguladı. 

Akhmedov, TÜRKSOY organizasyonuyla iş birliği çerçevesinde ülkelerimiz arasında düzenlenen geniş çaplı konferansların, kültür ve sanatın desteklenmesi ve geliştirilmesinin yanı sıra, halklarımız arasındaki kardeşlik bağlarının güçlendirilmesine hizmet ettiğine dikkati çekti. 

KKTC Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu “Türk  Dünyası’nın Akdeniz'deki bir uzantısıyız”

“KKTC devleti olarak TÜRKSOY'un etkinliklerine ev sahipliği yapmak, Türk Dünyasını evimizde ağırlamak en büyük arzumuzdur.” diyen KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu konuşmasında, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak bizler de Türk  Dünyası’nın Akdeniz'deki bir uzantısıyız. Bu bağlamda Türk dünyasının bir parçası olmaktan gurur duyduğumuzu belirtir, önümüzdeki yıllarda Gazimağusa şehrimizin Türk Dünyası kültür başkenti ilan edilmesi yönünde Teşkilat üyelerinin desteğini bekliyoruz.” şeklinde ifadelere yer verdi.

TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev “TÜRKSOY Türk kültürünün küresel bir markası ve sembolü olarak saygın bir uluslararası kuruluştur”

Türk Devletleri Teşkilatı, Türk halklarının büyük kültürel ve tarihi mirasının yaygınlaştırılması ve tanıtılması da dâhil olmak üzere, kardeş Türk Devletleri arasındaki çok taraflı iş birliğinin güçlendirilmesi ve artırılmasına büyük önem atfettiğini vurgulayan TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev,  “Önemle belirtmek isterim ki, TÜRKSOY Türk kültürünün küresel bir markası ve sembolü olarak saygın bir uluslararası kuruluş haline gelmiştir. "TÜRKSOY-2040 Vizyonunun”, Birinci Türk Dünyası Kültür Forumu çerçevesinde takdim edilmesi çok önemli bir gelişmedir. Bu mühim belgenin, Teşkilatın önümüzdeki yıllara ilişkin stratejik vizyonunu ve kavramsal hedeflerini ortaya koyduğuna inanıyorum.” şeklinde konuştu.

KAYNAK: Uluslararası Sivil İnisiyatif Gazetesi / Zeliha Sorkunlu