TİKA’ dan Pakistan’da Yenidoğan Sağlığına Büyük Destek

img

TİKA’ dan Pakistan’da Yenidoğan Sağlığına Büyük Destek

 

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Pakistan’ın Sindh eyaletinde faaliyet gösteren 5 hastaneye, yenidoğan bölümünde kullanılmak üzere 5 adet yeni teknoloji işitme tarama cihazı temin edildi.

TİKA tarafından yürütülen Ana Çocuk Sağlığını Destekleme Programı (AÇSAP) kapsamında ondan fazla farklı sağlık kuruluşundan yüzden fazla sağlık çalışanına tarama cihazlarının tanıtımı yapıldı. Türkiye’den gelen uzmanlar tarafından işitme tarama alanında teorik ve pratik eğitimler verildi.

TİKA ve Karaçi Koohi Goth Kadın ve Doğum Hastanesi iş birliğinde gerçekleştirilen eğitim programının açılış oturumuna, Sindh Eyaleti Sağlık Bakanlığı Parlamento Sekreteri Muhammad Qasim Soomro, T.C. Karaçi Başkonsolosluğu Konsolos Yardımcısı Oğuz Kozanlı, TİKA Karaçi Koordinatörü Halil İbrahim Başaran, Koohi Goth Hastanesi yetkilileri, akademisyenler, STK temsilcileri ve sağlık çalışanları katıldı.

Açılışta konuşan Parlemento Sekreteri Soomro, Sindh eyalet hükümetinin sağlık alanında çok sayıda projeler gerçekleştirdiğini, bu projeler arasındaki Sindh eyaletinde kurulması planlanan çocuk hastanesi için TİKA ile iş birliği görüşmeleri gerçekleştirdiklerini ifade etti. Sağlık alanındaki projelerinden dolayı TİKA özelinde Türkiye’ye teşekkür eden Soomro, işitme tarama alanında TİKA tarafından sağlanan cihazların Pakistan’da yeni doğan çocukların işitme sorunlarına erken teşhiste önemli katkılar sağlayacağını kaydetti.

Karaçi Başkonsolos Yardımcısı Kozanlı ise konuşmasında, TİKA tarafından gerçekleştirilen projelerin iki ülke arasındaki ilişkilere büyük katkılar sağlayacağına dikkati çekti. Kozanlı, işitme tarama alanındaki teknoloji transferi projesinin Pakistan’ın gelecek nesilleri açısından oldukça önemli olduğunu dile getirdi.

TİKA Karaçi Koordinatörü Başaran da TİKA’nın Pakistan’da iki ofisiyle birlikte gerçekleştirdiği projelerin her birinin Türkiye-Pakistan arasındaki kardeşlik ve dostluk köprüsüne koyulan bir tuğla olduğunu ifade ederek, bu köprünün daha da güçlendirilmesi için projeler üretmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından TİKA tarafından temini gerçekleştirilen cihazlar, yılda ortalama 50 bin doğumun gerçekleştirildiği Koohi Goth Hastanesi, Liyakat Sağlık ve Tıp Bilimleri Üniversitesi Hastanesi, Cinnah Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Al Mustafa Hastanesi ve Alhidmat Hastanesi yetkililerine teslim edildi. İşitme tarama cihazları, yenidoğan bebeklerin işitme sorunlarına erken teşhiste büyük kolaylık sağlıyor.

13 yılda 700’e yakın proje

TİKA’nın 2010 yılından bu yana Pakistan’da gerçekleştirdiği 700’e yakın kalkınma projesinin yaklaşık 80’i sağlık alanındaki kalkınma projeleri oluşturuyor. Muzaffergarh’taki Recep Tayyip Erdoğan Dostluk Hastanesinin inşası ve donanımı başta olmak üzere bir çok hastanede kurulan ameliyathaneler, mobil klinikler, tıbbi ekipman teminlerinin yanı sıra sağlık alanında gerçekleştirilen eğitim programları ile TİKA, dost ve kardeş ülke Pakistan’ı diğer alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da desteklemeye devam ediyor.