Kırgız Edebiyatının Güçlü Kalemleri TÜRKSOY da Onurlandırıldı

img

Kırgız Edebiyatının Güçlü Kalemleri TÜRKSOY’da Onurlandırıldı

Edebiyatın iyileştirici yönüne dikkat çeken Kazakbaev, bu tür etkinliklerin kültürel zenginliği daha da görünür kıldığını belirtti.

ANKARA(Sivil İnisiyatif)Zeliha Sorkunlu/ Kırgız edebiyatının değerli temsilcileri Atantay Akbarov ve Öktöm Kalıyeva’nın eserleri, TÜRKSOY’da düzenlenen özel bir programla tanıtıldı. Etkinlik, Türk Dünyası’nın kültürel birlikteliğini pekiştiren anlamlı bir buluşma oldu.

Edebiyatın Birleştirici Gücü Vurgulandı

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un merkez binasında gerçekleştirilen etkinlikte, edebiyatın milletleri bir araya getiren gücüne dikkat çekildi. Katılımcılar arasında TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev, ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, akademisyenler, yazarlar ve edebiyatseverler yer aldı.

Akbarov ve Kalıyeva'nın Eserleri Kültürel Bir Miras Olarak Tanıtıldı

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Atantay Akbarov’un Analar, Bu Dünyada Birer Melek adlı eserinin, şiirin halkla kurduğu manevi bağı yeniden canlandırdığını ifade etti. Öktöm Kalıyeva’nın Serahsî ile Sardal Kız kitabı ise Türk Dünyası kadınının tarihî ve estetik temsilini güçlü bir şekilde yansıtan edebî bir örnek olarak değerlendirildi. Raev, bu eserlerin "kalpten kalbe yol bulan", şifa veren metinler olduğunu vurguladı.

“Akbarov, Şiirle Aytmatov’un Yolunu Sürdürüyor”

ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Atantay Akbarov’un yalnızca bir şair değil, vicdani ve felsefi derinliği olan bir düşünce adamı olduğunu belirtti. Arıcan, “Cengiz Aytmatov’un hikâye ve romanla yaptığını, Akbarov şiirle gerçekleştirmektedir” diyerek, Akbarov’un Türk Dünyası ve dünya edebiyatında önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. Kalıyeva'nın ise kadın duyarlılığını sanata dönüştüren özgün bir ses taşıdığını dile getirdi.

Kırgızistan’dan Kültürel Miras Vurgusu

Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev, konuşmasında her iki yazarın eserlerinin Türk Dünyası için ortak birer kültürel miras niteliği taşıdığını söyledi. Edebiyatın iyileştirici yönüne dikkat çeken Kazakbaev, bu tür etkinliklerin kültürel zenginliği daha da görünür kıldığını belirtti.

Şiir Dinletisi ve Sembolik Kurdele Kesimi

Etkinlikte, Akbarov’un seslendirdiği şiirler dinleyicilere duygusal anlar yaşattı. Programın sonunda, Analar, Bu Dünyada Birer Melek ve Serahsî ile Sardal Kız kitaplarının tanıtımı sembolik bir kurdele kesimiyle yapıldı.

TÜRKSOY’dan Onur Belgeleri

Katkılarından dolayı Atantay Akbarov’a TÜRKSOY Madalyası, Öktöm Kalıyeva’ya ise Katılım Belgesi takdim edildi. Etkinlik, Türk Dünyası’nın ortak edebî hafızasına değerli bir katkı olarak kayıtlara geçti.