Kırgız Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Ulan Niyazbekov , Mevkidaşı Ali Yerlikaya ile bir araya geldi

img

ANKARA (Sivil İnisiyatif) Zeliha Sorkunlu / Ankara’da Kırgız Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Ulan Niyazbekov’un Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile görüşmek için Türkiye’ye geldi.

Kırgız Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Ulan Niyazbekov’u havaalanın da Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev, Kırgız Cumhuriyeti Bolu fahri konsolosu Atillahan Kurt karşıladı.

Türkiye İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Kırgızistan'ın yardımının iki devlet ve halk arasındaki samimi kardeşlik ilişkilerinin en iyi göstergesi olduğunu vurguladı”

Türkiye İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Sayın Ulan Niyazbekov'a nazik ziyaretleri için öncelikle kendilerine teşekkür ederim.  Türkiye'de şubat ayında meydana gelen depremlerin ardından sağlanan yardım ve desteklerinden dolayı Kırgızistan halkına en içten teşekkürlerini sunarken, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un acil yardım sağlanmasındaki büyük katkısından dolayı şükranlarımı sunarım dedi. Kırgızistan'ın yardımının iki devlet ve halk arasındaki samimi kardeşlik ilişkilerinin en iyi göstergesi olduğunu vurguladı.

Kırgız Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Ulan Niyazbekov, “Ülkeler arasındaki stratejik iş birliğine vurgu yaptı”

Kırgız Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Ulan Niyazbekov konuşmasında, Türk mevkidaşını Türkiye’deki genel seçimlerin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi ve Yerlikaya’nın  iç işleri bakanlığı görevine getirilmesinden dolayı tebrik etti.

Kırgız Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Ulan Niyazbekov görüşmede, güvenlik, deneyim ve bilgi alışverişi ve siber güvenliğin sağlanması alanlarında ülkeler arasındaki stratejik iş birliğinin güncel konularını ayrıntılı olarak ele aldı. Terörle mücadele, suçlu ve zanlıların aranması ve tutuklanması alanlarında taraflar arasındaki etkileşim ile ilgili konulara da değinildi.

Ayrıca Türkiye'ye ziyaret amacıyla gelen ve uzun süredir kalmakta olan Kırgızistan vatandaşlarının güvenliğinin sağlanmasının önemini özellikle vurguladı.

Türkiye'nin göç politikasındaki değişiklikleri dikkate alarak, Kırgız tarafı, ülkede kalma kurallarını çeşitli nedenlerle ihlal eden Kırgızistan vatandaşlarına, ülkeyi herhangi bir engel olmadan (ceza ve sınır dışı edilmeden) ve akabinde yasallaştırılmaları için göç affı önerisinde bulundu.

Kırgızistan vatandaşları için uygulanan vizesiz kalma süresinin 90 günden 180 güne çıkarılması ve iki ülke vatandaşlarının karşılıklı seyahatlerinde ülke içinde kullandığı kimliklerin (ID card) karşılıklı kullanılması teklif edildi.

Görüşmede Türkiye İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türk makamlarının ülkedeki göç durumunu iyileştirmek ve yasa dışı göçle mücadele etmek için aldığı tedbirler hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Aynı zamanda Kırgız tarafının teklif ve taleplerini detaylı bir şekilde incelemeye hazır oldukları ifade edildi.

Görüşmenin ardından taraflar, ortak proje ve girişimleri hayata geçirmek için iki ülkenin kolluk kuvvetlerinin çalışmalarına devam etme konusunda anlaşmaya vardı.

Görüşme fotoğraf çekiminin ardından son buldu..