İslam İşbirliği Teşkilatı Hindistan’da İslamofobinin artışını kınadı
İslam İşbirliği Teşkilatı, Keşmir terör saldırısının ardından Hindistan’da Müslümanlara yönelik bildirilen saldırıları kınadı.
İslam İşbirliği Teşkilatı Bağımsız Daimi İnsan Hakları Komisyonu (IPHRC), Hindistan kontrolündeki Keşmir’de gerçekleşen saldırının ardından Hindistan’ın bazı bölgelerinde İslamofobi ve Müslümanlara yönelik şiddetinin arttığına dair haberlerin endişe verici olduğu belirtildi.
Palgam kasabasında 22 Nisan’da kimliği belirsiz silahlı kişilerce düzenlenen saldırıda 26 turist hayatını kaybetti. Saldırganların Hindu erkekleri hedef almasının mezhepsel gerginliğin yeniden artmasına yol açtığı dile getirildi.
Hintli yetkililer Pakistan’ın saldırıda parmağı olduğunu iddia etsede İslamabad bu iddiayı kesin bir dille reddetti. Pakistan, Müslüman nüfusa sadece siyasi destek verdiğini açıkladı.
IPHRC açıklamasında Müslümanlara yönelik şiddet olaylarının ve nefret söyleminin hem internette hem de günlük hayatta arttığını belirtti.
Ayrıca aşırı sağcı Hindu milliyetçi grupların saldırıdan Müslüman toplumu sorumlu tuttuğu ve bunun üzerine Müslümanlara yönelik hedefli misilleme saldırıları düzenlendiği belirtildi.
Komisyon, Palgam’da yaşanan sivil can kayıpları nedeniyle taziyelerini sundu ve masum sivillere yönelik şiddetinin uluslararası insan hakları hukukuna aykırı olduğunu belirtti.
IPHRC, Hindistan’ı insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmek ve Müslümanların haklarını korumak için somut adımlar atmaya ve saldırıya ilişkin tarafsız bir soruşturma yürütmeye ve tüm sivillerin, özellikle de savunmasız toplulukların korunmasını sağlaması çağrısında bulundu.
Komisyon ayrıca BM İnsan Hakları Komisyonu da dahil olmak üzere uluslararası aktörleri durumu izlemeye ve Hindistan’daki Müslümanların güvenliğini korumak için harekete geçmeye çağırdı.
Palgam saldırısının ardından Hindistan ile Pakistan arasındaki gerginlik arttı. Pakistan hükümeti Hindistan’ın askeri müdahalede bulunması halinde sert bir şekilde karşılık vereceğini dile getirdi.
Keşmir bölgesi, iki nükleer silaha sahip ülke arasında gerginlik noktası olmaya devam ediyor.