Göbeklitepe’de Araştırmalar Genişliyor: Kuzey Kesimde İlk Kazı Başladı

img

Göbeklitepe’de Araştırmalar Genişliyor: Kuzey Kesimde İlk Kazı Başladı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Göbeklitepe’nin kuzeyinde bulunan yaklaşık 80’e 70 metrelik alanda ilk kez arkeolojik kazı çalışmalarına başlandığını açıkladı. Jeomanyetik ölçümler, bölgede büyük kamusal yapılar ile dörtgen planlı yapı ve kulübelerin bulunabileceğine işaret ediyor.

İnsanlık tarihine ilişkin önemli bilgiler sunan Göbeklitepe’de arkeolojik araştırmalar yeni alanlara taşındı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, höyüğün kuzey kesimindeki yaklaşık 5 bin 600 metrekarelik bölgede ilk kez kazı yapıldığını duyurdu.

Çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığının arkeolojik mirası araştırmayı ve korumayı amaçlayan “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yürütülüyor.

Ersoy, daha önce gerçekleştirilen yüzey araştırmaları ve jeomanyetik ölçümlerde elde edilen verilerin, yeni kazı alanında büyük boyutlu kamusal yapıların yanı sıra dörtgen planlı yapılar ve kulübeler bulunabileceğini gösterdiğini bildirdi.

Birden fazla alanda eş zamanlı çalışma

Yeni açılan kuzey kazı sahasının yanı sıra iki ayrı koruma çatısı altında bulunan GT1 ve GT2 alanlarındaki çalışmalar da devam ediyor.

Bu bölgelerde gün yüzüne çıkarılan yapıların, Göbeklitepe’nin yerleşim düzeni, sosyal yaşamı ve mimari gelişimi hakkında yeni bilgiler sunduğunu belirten Ersoy, araştırmaların alanın henüz bilinmeyen yönlerinin anlaşılmasına katkı sağladığını ifade etti.

Kazılarda elde edilecek yeni bulguların, Göbeklitepe’deki anıtsal yapılar ile daha küçük ölçekli yaşam alanları arasındaki ilişkinin açıklığa kavuşturulmasına yardımcı olması bekleniyor.

Dikilitaşlar sarsıntılara karşı güçlendiriliyor

Göbeklitepe’de kazı faaliyetleriyle birlikte koruma ve sağlamlaştırma çalışmaları da yürütülüyor. A, C ve D yapılarındaki mimari unsurların mevcut durumlarının korunmasına yönelik uygulamalar gerçekleştiriliyor.

C Yapısı’ndaki bir dikilitaşın yüzeyine ait son parçaların özgün yerlerine yerleştirildiğini açıklayan Ersoy, D Yapısı’nın duvarları ile merkezindeki iki dikilitaşın zemin bağlantılarının güçlendirildiğini bildirdi.

Dikilitaşların olası sarsıntılara karşı daha güvenli hâle getirilmesi amacıyla çelik halatlarla desteklendiği belirtildi. Çalışmaların yapıların özgün dokusuna zarar vermeden ve bilimsel koruma ilkeleri doğrultusunda sürdürüldüğü kaydedildi.

Ziyaretçi yolları yenileniyor

Yeni kazı alanlarının oluşturulmasıyla Göbeklitepe’deki ziyaretçi güzergâhları da yeniden düzenleniyor.

Yenilenen yürüyüş yollarının kısa süre içinde ziyaretçilerin kullanımına açılması planlanıyor. Düzenlemeyle ziyaretçilerin kazı alanlarını güvenli biçimde görebilmesi ve devam eden bilimsel çalışmaların zarar görmeden sürdürülebilmesi hedefleniyor.

Bakan Ersoy, Göbeklitepe’nin farklı noktalarında kazı, restorasyon ve koruma faaliyetlerinin eş zamanlı yürütüldüğünü belirterek eşsiz mirası bütüncül bir yaklaşımla geleceğe taşımayı amaçladıklarını vurguladı.

Ersoy, çalışmalara katkı sağlayan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne, kazı heyetine, bilim insanlarına ve saha ekiplerine teşekkür etti.