Ankara'da Kırgızistan Kültür Günleri düzenlendi

img

Ankara'da Kırgızistan Kültür Günleri düzenlendi

Kırgızistan Kültür Günleri bugün başkent Ankara'daki Resim Heykel Müzesi'nde film gösterimi, Gala Konseriyle geçtiğimiz günlerde gerçekleşti.

 Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı'nın desteğiyle (TÜRKSOY), Kırgızistan Ankara Büyükelçiliği tarafından düzenlenen "Kırgızistan Kültür Günleri" 26 Kasım 2023 tarihinde film gösterimiyle başladı. Başkent Ankara'da Resim ve Heykel Müzesi'nde düzenlenen etkinliğe Kırgızistan Kültür Enformasyon Spor ve Gençlik Politikası Bakan Yardımcısı Timurlan Ajımaliyev, Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Kırgızistan Türkiye Bolu Fahri Konsolosu Atillahan Kurt, Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Tümgeneral Jandarma Sahil Güvenlik Akademisi başkanı Şakir Uslu,  Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı ve çok sayıda Kırgız Türkü katıldı. Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılı ve Kırgız yazar Cengiz Aytmtov'un 95. doğum yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlik saat 15.00'te iki ülkenin marşıyla başladı.
 

Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, “Nereye Giderseniz Gidin İnsanlar Türkçe Anlıyor, Türkçe Konuşuyor”
 

Açılış konuşmasını ilk olarak Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz yaptı. Yılmaz, geçen hafta Bişkek'te düzenlenen Kırgızistan Film Festivali'ne katıldıklarını belirterek, unutulmaz yazar Cengiz Aytmov'un eserlerine dikkat çekti. Yılmaz sözlerine, "Bıraktığı eşsiz miras ve Türk kültürüne yaptığı katkılardan dolayı Cengiz Aytmatov'u özlemle, saygıyla, rahmetle anıyorum" diyerek başladı. Yılmaz, 173 ihraç edilen 750 milyon kişiye ulaşan Türk filmlerine vurgu yaparak, "Nereye giderseniz gidin insanlar Türkçe anlıyor, Türkçe konuşuyor, çocuklarına Türkçe isimler koyuyorlar. Sinema ve dizi sektörüne verdiğimiz destekleri artırarak devam ettireceğiz" ifadelerini kullandı.

 

Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Kazakbaev, Türk ve Kırgız Sinemasının Ortak Yapımlarını ele aldı
 

Açılış konuşmalarına Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev, Kültür Günleri için destek veren tüm kurum kuruluşlara ve başkanlarına teşekkür ederek başladı. Büyükelçi Kazabaev, Cengiz Aytmatov'u dogumunun 95. yıldönümü vesilesiyle düzenlenen etkinlikte büyük yazarı andı. Kazabaev, "Türkiye'de de Kırgızistan Günlerinin Türk Ocağı Salonu'nda başlaması onur verici. Atatürk şöyle demişti, 'Onu inşa eden eller sayesinde buradan ayrılmak istemiyorum' Bugün biz de buradan ayrılmak istemiyoruz" vurgusu yaptı.

 Aytmatov'un doğumunu kutlamanın ayrı bir anlam taşıdığını ifade eden Kazakbaev, Selvi Boylum Al Yazmalım filmini örnek gösterdi. Türkan Şoray ve Kadir İnanır'ın başrolünü paylaştığı filmin Türk sineması için önemli olduğunu belirtti. Ayrıca Cengiz Aytmatov'un Dişi Kurt kitabında hayat, aşk, merhamet, özlem ve müzikle sinemaya uyarlandığını ve Kırgızistan'ın bağımsızlığına kadar bunun için mücadele ettiğini dile getirdi.
 

Kırgızistan Kültür Enformasyon Spor ve Gençlik Politikası Bakanı Jamankulov: “Her zaman barış olmasını diliyorum" 
 

Kırgızistan Kültür Enformasyon Spor ve Gençlik Politikası Bakan Yardımcısı Timurlan Ajimaliyev, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve şehitleri andı. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını kutlayan Ajımaliyev, “Her zaman barış olmasını diliyorum" dedi. Akımaliyev, "Dünyanın 3 farklı bölgesinde olmamıza rağmen iki kardeş halkız. İki ülkede önemli olaylar kutlanıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100 yılı için film festivali düzenlendi. Hem Türkiye'de hem de Kırgızistan'da düzenlenmesine yardımcı olan yurttaşlara ve Bakanlığa (Kültür ve Turizm Bakanlığı) teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı. 

 

Kırgızistan Kültür Günlerinin İlk Günü Gala Konseri İle Sona Erdi
 

Yoğun bir katılıma sahne olan programda "Ağacın Şarkısı" isimli Kırgız sinemasının önemli filmi gösterildi. Kırgızistan Kültür Günleri'nin ilk günü saat 18.00'de Büyük Tiyatro Opera Sahnesi'nde Geleneksel Kırgız El Sanatları Sergisi ve Gala Konseri ile sona erdi.
 

Kırgızistan Kültür Günleri Kapsamında Gala Konseri Düzenlendi
 

Başkent Ankara'da bugün itibarıyla başlayan Kırgızistan Kültür Günleri kapsamında Gala Konseri düzenlendi. Büyük Tiyatro Opera Sahnesi'nde saat 18.00'de gerçekleştirilen etkinlikte, Türkiye Cumhuriyeti Kültür Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Kırgızistan Kültür Enformasyon Spor ve Gençlik Politikası Bakan Yardımcısı Timurlan Ajimaliyev, Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev, Kırgızistan Bolu Fahri Konsolosu Atillahan Kurt, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Büyükelçiler, Valiler ve çok sayıda katılımcı yer aldı.

"Bu etkinlikler kardeşliğimizin gelişimi açısından önemli"

Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev Gala Konseri'nin açılış konuşmasında, etkinliğin Kırgızistan'ın bağımsızlığının 32. yıldönümü, Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılı ve Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un doğumunun 95. Yıldönümüne ithafen hazırlandığını hatırlattı. Konuşmasında Kazakbaev, "Kırgız kültürünün Türkiye'de ilgi göreceğine güvenim tam. Bu etkinlikler kardeşliğimizin gelişimi açısından önemlidir. Bu dayanışma; iki ortak tarih, kültür ve diline dayanır. Kırgızistan ve Türkiye arasındaki ilişkiler 1991 yılından bu yana gelişmekte" vurgusu yaptı. Kırgızistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Kazakbaev, Aytmatov'un doğumunu yılının Ankara'da kullanmasının sembolik olarak anlamlı olduğunu dile getirdi. 
 

Kırgızistan Kültür Enformasyon Spor ve Gençlik Politikası Bakan Yardımcısı Timurlan Ajımaliyev: Kırgızistan ile Türkiye arasındaki her alanda iş birliği yapıldığına dikkat çekti
 

Açılış konuşmalarıyla birlikte kürsüdeki yerini alan Kırgızistan Kültür Enformasyon Spor ve Gençlik Politikası Bakan Yardımcısı Timurlan Ajımaliyev, Kırgızistan ile Türkiye arasındaki her alanda işbirliği yapıldığına dikkat çekti. Ajımaliyev, Türkiye ile Kırgızistan arasında ortaklaşa yapılan kutlamaların gelenek haline geldiğini dile getirdi. Ajımaliyev  "Zaman içerisinde ülkelerimizin ve halklarımızın hayatında pek çok değişiklik oldu, ancak Kırgızistan ve Türkiye halkları arasındaki sıcak ilişkiler ve samimiyet değişmedi. Özellikle dil ve din benzerliğinin, iki halk arasında ayrılmaz ve güçlü bir köprü olan Türk dünyasının birliğinin önemli bir unsuru haline geleceğinden şüphe duyulmaması gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
 

Son olarak Türkiye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu konuşmasında, iki ülkenin kardeşlik ilişkilerine vurgu yaptı. Mumcu konuşmasında şunları dile getirdi:

"Türk kültürünün izlerini taşıyan Kırgızistan'daki kardeşlerimizle ortak tarih ve kültürel mirasımızın temelini tesis ettiğimizi biliyoruz. Cumhuriyetin 100. yılına yaraşır şekilde ülkenin güvenliği adına önemli adımlar atmaya devam ediyoruz. Bizi birbirimize bağlayan ortak kültürümüzü tüm dünyaya ulaştırmaya gayet ediyoruz. Türkiye ile Kırgızistan arasındaki dostluğun derinleştirmek ve sevgisini pekiştirmek adına Kültür Günlerine ev sahipliği yaptığımız için çok memnunuz"
 

Konuşmalarının ardından Kırgız Cumhuriyeti Halk Sanatçıları, Kambarkan folklor ve etnografik topluluğu, Ak-Maral devlet dans topluluğu ve Kırgızistan'in onur sanatçıları geleneksel şarkılar, türküler ve danslarla programa renk kattı.