1. Bişkek Uluslararası Film Festivali

img

1. Bişkek Uluslararası Film Festivali

 

1.Bişkek Uluslararası Film Festivali" Kırgızistan’da başladı. 17-21 Aralık tarihlerinde düzenlenen Festivalin ilk konuk ülkesi Türkiye oldu. Bu kapsamda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Türk Filmleri Haftası düzenlendi. Etkinliklere onur konuğu ünlü Türk sinema sanatçısı Türkan Şoray’ın yanı sıra Türkiye’den çok sayıda sinema profesyoneli katıldı. 

 

Festivalin görkemli açılış töreni, sinema sektörünün önde gelen temsilcilerini Bişkek’te buluşturdu.  Bu yıl ilk kez düzenlenen festivalin kurumsal kimliğinde gök yüzünü temsil eden mavi renk ve Kırgızistan kültüründe en önemli kült hayvan olarak bilinen Parsın yer alması dikkat çekti. Katılımcı sanatçılar Manas Filarmonisi içerisinde baştan sona uzanan mavi renkli halıyı kat ederek salona girdiğinde alkışlarla karşılandılar. 

 

Etkinliğe Kırgızistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı Akylbek Japarov, Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanı Altynbek Maksutov, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam’ın yanı sıra onlarca ülkeden sinema temsilcileri iştirak etti. 

 

-Festivalin onur konuğu Türkan Şoray

 

1. Bişkek Film Festivali’nin onur konuğu olarak Bişkek’e gelen, Cengiz Aytmatov’un eserinden uyarlanan Selvi Boylum Al Yazmalım isimli filmde başrol oynayan, Türk sinemasının sultanı lakaplı ünlü oyuncu Türkan Şoray sahneye çıktığında seyirciler uzun süre kendisini alkışlayarak sevgilerini belirtti.  Sanatçı Türkan Şoray, Kırgızistan’a ikinci kez geldiğini uzun yıllar sonrasında tekrar Kırgızistan halkıyla buluşmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Daha sonra sanatçıya Dünya sinemasına katkıları vesilesiyle özel ödül takdim edildi.

 

-Festival Cengiz Aytmatov’un 95. yılına ithaf edildi.

 

Festival, bu yıl 12 Aralık'ta doğumunun 95'inci yılı olacak dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'a atfedildi. Festivalin Jüri Başkanlığını Altın Ayı Ödüllü Yönetmen Kaplanoğlu üstlendi. Kaplanoğlu, festivalin açılış töreninde yaptığı konuşmada, hayatında ilk okuduğu eserin Cengiz Aytmatov'a ait olduğunu söyledi. Jüri üyeleriyle birlikte Aytmatov'un mezarını ziyaret ettiklerini aktaran Kaplanoğlu, "Aytmatov'un ruhu şad olsun. Aytmatov, bir Türk'ün sesini bir Kırgız'ın sesini evrenselliğe ulaştırmış büyük bir yazardır." diye konuştu. Festivalde jüri olarak ayrıca Singapur'dan Philipp Chea, Romanya'dan Elena Dulgeru, Güney Kore'den Park Sun-young ve Kırgızistan'dan Gülsara Ajibekova yer aldı.

 

-Aytmatov ve Sinema isimli uluslararası forum düzenlendi.

 

Festival açılışını takiben birinci günün ilk etkinliği Aytmatov ve Sinema isimli uluslararası forum oldu. Yerli ve yabancı yazarlarla akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen forum, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teki Ulusal Kütüphanenin Cengiz Aytmatov Kültür Merkezi'nde yazarın eserleri ve fotoğraflarının yer aldığı sergi ziyareti ile başladı. 

 

Merhum Cengiz Aytmatov'un ablası Roza Aytmatova, yazarın oğlu Askar Aytmatov ve Eldar Aytmatov'un da katıldığı forumda, T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam açış konuşmasını yaptı. 

 

Bakan Yardımcısı Çam yaptığı konuşmada, Cengiz Aytmatov'un kendisi ve babasıyla ilgili yaşadığı acılardan sonra dünyaya mesajlarını benimsetmiş büyük bir insan olduğunu dile getirerek, "Selvi Boylum Al Yazmalım"daki ruh ve duygunun, insanlığın aradığı ve ihtiyaç duyduğu şey olduğunu ifade ederek, bu yıl ilki düzenlenen Bişkek Uluslararası Film Festivali’nin her yıl daha da güçlenerek sinema dünyasında kendisine yer edineceğine emin olduğunu belirtti. 

 

Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un "Ulusal film endüstrisinin geliştirilmesi ve sinematografiye yönelik devlet desteği sisteminin daha da iyileştirilmesine yönelik tedbirler hakkında" kararnamesi temel alınarak bu yıl ilk kez düzenlenen Bişkek Uluslararası Film Festivali kapsamında ayrıca yapay zeka ve sinema, oyunculuk, sanal gerçeklik ve sinema, dağıtım pazarının modern koşulları başlıklı söyleşiler de yapıldı.

 

-Festival kapanışında TÜRKSOY Özel Ödülü Verilecek

 

Bişkek Film Festivalinde bu yıl verilecek ödüllerin büyüklüğü 300.000 milyon som değerine ulaşırken, yarışmalarda dereceye giren filmler ve projeler pek çok çeşitli ödüle de kavuşacak. Bu ödüllerden biride TÜRKSOY tarafından verilecek olan TÜRKSOY Özel Ödülü olacak. Türk Dünyası kültür ve sanat hayatına katkıları vesilesiyle ilgili kurum ya da kişilere takdim edilecek ödülü TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev verecek.