MÜSİAD İngiltere’den Lordlar Kamarası’nda Ticaret Zirvesi

img

MÜSİAD İngiltere’den Lordlar Kamarası’nda Ticaret Zirvesi

MÜSİAD İngiltere’nin öncülüğünde İngiltere Parlamentosu’nun üst kanadı Lordlar Kamarası’nda dikkat çekici bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi.

Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirmek ve karşılıklı yatırım fırsatlarını değerlendirmek amacıyla, MÜSİAD İngiltere’nin öncülüğünde İngiltere Parlamentosu’nun üst kanadı Lordlar Kamarası’nda dikkat çekici bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi.

“Engelsiz Ticarete: İngiltere–Türkiye Ticaretindeki Engelleri Kaldırmak” başlığıyla düzenlenen toplantı, İngiliz siyasetinin etkin isimlerinden Baroness Uddin’in ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıya, 10’dan fazla İngiliz parlamento üyesiyle birlikte, Türkiye ve Birleşik Krallık’tan çok sayıda iş insanı, yatırımcı ve sektör temsilcisi katılım sağladı.

Programın açılışında Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, MÜSİAD Genel Başkanı Burhan Özdemir ve MÜSİAD İngiltere Başkanı Türkan Akbaş söz aldı.

MÜSİAD Genel Başkanı Burhan Özdemir konuşmasında, Türkiye'nin stratejik coğrafi konumuna ve üretim gücüne dikkat çekerek, Birleşik Krallık için doğal bir iş ortağı olduklarını ifade etti. Özdemir, “Türkiye, Avrupa’dan Asya’ya ve Orta Doğu’ya uzanan bir üretim ve lojistik koridorudur. Bu avantajı girişimcilik ve ihracat kabiliyetimizle pekiştiriyoruz,” dedi.

 

MÜSİAD’ın 14 bini aşkın üyesi ve 60 binden fazla şirketle Türkiye’nin ticaret hacminin ve sanayi üretiminin yaklaşık %35’ini temsil ettiğini belirten Özdemir, mevcut Serbest Ticaret Anlaşması’nın güncellenerek daha kapsamlı hale getirilmesinin yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda stratejik açıdan da elzem olduğunu vurguladı.

“Birleşik Krallık’ın hizmet ihracatındaki derinliği ile Türkiye’nin bu alandaki gelişme potansiyelini bir araya getirerek dijital, finansal ve profesyonel hizmetlerde yüksek katma değerli iş birliklerine zemin hazırlayabiliriz. MÜSİAD olarak bu vizyonun inşasında aktif bir rol üstlenmeye hazırız,” ifadelerini kullanan Özdemir, iki ülke arasındaki ekonomik entegrasyonun daha ileriye taşınması için güçlü bir mesaj verdi.

Akbaş: “STA sadece malları değil, hizmetleri de kapsamalı”

MÜSİAD İngiltere Başkanı Türkan Akbaş, konuşmasında mevcut STA’nın yalnızca mal ticaretini kapsadığını hatırlatarak, hizmetler, yatırım koruması, kamu alımları, dijital ticaret ve mesleki yeterliliklerin karşılıklı tanınması gibi alanların anlaşma dışında kalmasının özellikle KOBİ’leri zorladığını söyledi.

Vize süreçlerinin karmaşıklığı, kamu ihalelerine erişimdeki eşitsizlikler ve hizmet sunumundaki kısıtların, iki ülke arasındaki potansiyelin altında kalmasına neden olduğunu belirten Akbaş, 2024 yılında ikili ticaret hacminin 27,8 milyar sterline ulaştığını hatırlatarak, “Kapsamlı bir modernizasyonla bu rakam yüzde 25 artabilir” dedi.

“İngiltere’nin finansal ve dijital gücü, Türkiye’nin üretim kabiliyetiyle birleştiğinde çok daha güçlü bir ekonomik mimari kurulabilir. STA’nın kapsamı genişletilmeli, müzakereler hızla tamamlanmalıdır” çağrısında bulundu.

Sektör temsilcilerinden kapsamlı değerlendirmeler

MÜSİAD UK Sekreteri ve Ticaret-Yatırım Danışmanı Özlem Bacak ise STA'nın modernizasyonunun ekonomik olduğu kadar çevresel bir zorunluluk olduğunu belirterek, yeşil üretim, çevre standartları ve döngüsel tedarik zincirlerinin anlaşma kapsamına alınması gerektiğini söyledi.

Etkinlikte, İngiltere’nin Türkiye Ticaret Temsilcisi ve Parlamento Üyesi Afzal Khan, APPG Türkiye Dostluk Grubu Başkanı ve Birmingham Hall Green ve Moseley Milletvekili Tahir Ali, MÜSİAD Yurtdışı Teşkilatlanma Komisyonu Başkanı Selim Sar, Ülker CEO’su Özgür Kölükfakı, HSBC Global Trade Solutions Direktörü Stephanie Betant, MÜSİAD İngiltere Sektör Kurulları Başkanı Batuhan Bajdaroğlu, strateji ve finans danışmanı Conor Clifford Murphy, TIOGA Foods Ltd. Yönetim Direktörü Dr. Murat Bayizit ve Greymore Ortağı Sevcan Kaygun gibi isimler, STA’nın farklı sektörlerdeki yansımalarını ve iki ülke arasındaki iş birliği fırsatlarını değerlendirdi.

Büyükelçi Ertaş: “Modern STA, ortak refahın anahtarıdır”

Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, STA’nın sadece ekonomik değil, diplomatik bir sorumluluk olduğunu belirterek, hizmetler, dijitalleşme ve yatırım korumasını da kapsayacak şekilde anlaşmanın güncellenmesinin ortak geleceğe yatırım anlamı taşıdığını ifade etti.

Toplantı büyük ilgi gördü

MÜSİAD İngiltere üyeleri ve parlamenterlerin yanı sıra; Ant Yapı CEO’su Cengiz Karaduman, Invest in Turkey İngiltere Müdürü Enes Güce, Londra Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Karakuş, BTA Başkanı Murat Şükrü Acar ve Kalyon Cities Kurucusu Mehmet Kalyoncu gibi önemli iş insanları da toplantıya katıldı.

Yuvarlak masa toplantısı, parlamenterlerin soru ve yorumlarıyla devam ederken, STA'nın geleceği ve Türkiye–Birleşik Krallık ilişkilerinin derinleştirilmesi adına önemli mesajların paylaşıldığı bir platform olarak öne çıktı.